Bilgisayar formatlama işlemi ile cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Yapılan işlemde işletim sistemi tamamen temizlenir. Bazı durumlarda özellikle format atmak kurtarıcı bir yöntem olabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yavaşlayan ve sorunlu çalışan bilgisayarlar için
- Kötü amaçlı yazılımların temizlenmesi gerektiğinde
- Kişisel verilen tamamen silinmesi için
Ancak bilgisayara format atma sonrasında bilgisayarınızdaki tüm veriler ve ayarlar silinir. Uzman teknik ekipler verilerinizi yedekleyerek ya da koruyarak format atma işlemi gerçekleştirebilir. Bazı noktalara dikkat edilerek pc formatlama işlemi yapılabilir. Her işletim sisteminde ayrı işlemler gerekebilir. Özellikle bazı bilgisayarlar hiç açılmıyor olabilir. Bunlarda işlem Windows işletim sistemlerine göre daha farklıdır.
Bilgisayar Formatlama için Önemli Püf Noktaları
Bilgisayar formatlama mutlaka alanında uzman teknik ekipler tarafından yapılmalıdır. Yanlış yapılan bir işlem önemli bilgilerinizin tamamen silinmesine neden olabilir. Bu nedenle öncelikle veri yedekleme işlemi yapılmalıdır. Bilgisayarınızdaki tüm veriler silinebilir. Format işlemi öncesinde verilerinizi USB bellek ya da bulut depolama birimlerine kopyalayabilirsiniz. Bunların yanında bilgisayarın format işlemi öncesi lisans anahtarını not etmeniz önerilir. Lisan anahtarı işlem sonrasında yeniden girilmesi gerekecektir. Üçüncü bir püf nokta ise bilgisayarın bazı sürücülerinin yeniden yüklenmesi gerekecektir. Ağ sürücüleri, ses ve ekran kartı gibi bu bileşenlerin sürücülerinin hazır bulundurulması da önemlidir. Bu şekilde gerekli tedbirler alınarak bilgisayar sıfırlama işlemi yapılabilir.
Windows İşletim Sistemi için Format Atma Adımları
Bilgisayar formatlama Windows işletim sistemi üzerinden yapılacağı zaman Windows ayarları kullanılabilir. Ayarlarda güncelleştirme ve güvenlik bölümüne geçilir. Sonrasında kurtarma sekmesinde Bu PC’yi sıfırla seçeneği bulunur. Tıkladığınızda işlem başlar. İşleme başlamadan önce Windows işletim sisteminde kurtarma ortamı gerekli olacaktır. Windows yüklü olduğunda başlangıç ayarları içerisinde kurtarma ortamı bulunabilir. USB bellik ile bilgisayara format atma cd’siz yapılabilir. USB bellekler Windows kurulum ortamına erişim olmadığı durumlarda kullanılır. BIOS ayarlarının yapılması gereklidir. Windows kurulumu, disk bölümlendirme sonrasında işleminiz tamamlanır. Tüm bu işlemler açılmayan bilgisayara format atma sorunu var ise farklı olacaktır. Linux, Mac gibi farklı işletim sistemlerinde de bu işlemlerin sıralaması ve uygulama aşamaları da değişir. Alanında uzman ve profesyonel teknik ekiplerden bu alanda destek almak cihazınızın uzun yıllar yüksek performansta kullanılabilmesini sağlayacaktır.